İçeriğe geç

Aleviler Neden Sünnilere Yezit Diyor

Alevilerde yezit ne demek?

Yani Aleviler için zulmün ve zorbalığın adı Yezid’dir, onlara karşı çıkanların lideri ise Ali’dir. Ali, adalet, bilim ve eşitlik gibi insan erdemlerine giden yoldur. Her çağda bir Yezidi ve bir Hüseyni olduğu söylenir. Bu söz Ali’den gelir.

Yezit diye kime denir?

Yezidiler veya Yezidiler (Arapça: يَزِيدِيَّةٌ, Farsça: یَزِیدِیَانْ, Kürtçe: یَزِیدِیَانْ / Êzidîtî), çoğunlukla Kürtçe konuşan insanlar. Dini bir topluluğun adıdır.

Yezit küfür mü?

Yaşadığı dönemde şüphesiz herkesin alay konusu olan Yazit, tarihte sadece bir küfür olarak yer aldı. Sünni devlet zihniyetinin hakim olduğu Türkiye Cumhuriyeti gibi bir ülkede bile Yazit bir hakaret olarak kabul ediliyor.

Aleviler peygamber olarak kimi kabul ediyor?

Aleviler, Muhammed’in son peygamber olduğuna ve Ali bin Ebu Talib’in onun koruyucusu (veya İmamı) olduğuna inanırlar. Aleviler Cemevi’nde ibadet ederler. Günlük ibadetleri sabah, akşam ve gece ibadetleridir. Kadir Gecesi ile bağlantılı olarak üç gün ve Muharrem ayında on iki gün oruç tutarlar.

Yezid Hz Muhammed’in neyi?

Emevi Halifesi (683-684). Şecere uzmanı. Hz. Peygamber’in torunu, Hz.

Aleviler kimin soyundan gelir?

Alevilik, İslam inancının ve kültürünün temel değerlerinden biridir. Hz. Muhammed’in kızı. Fatıma ve damadı Hz. Ali ve soyundan gelenlere karşı sevgi ve şefkate odaklanan bir inanç olarak ifade edilir.

Yezidilerin peygamberi kimdir?

Ezidi inancının öncüsü, Şeyh Adiy Bin Musafır’ın Adaviyye mezhebidir. Ezidi inanç sisteminin kurucusu ve peygamberi olarak kabul edilen Şeyh Adiy (1072–1162), Müslüman inancına sahip bir Sufi olarak kabul edilir.

Yezidiler neye inanıyor?

Yezidilikte ilahi dinlerdeki gibi bir peygamberlik sistemi yoktur. İnanca göre Tanrı insanlara doğrudan, elçiler göndermeden bilgi verebilir ve dilerse onları doğru yola yönlendirebilir. Bazı tarihi ve dini kaynaklara göre Yezidilik, ateşin, güneşin ve suyun kutsal kabul edildiği bir inanç biçimidir.

Yezit olayı nedir?

Kerbela Olayı veya Kerbela Muharebesi veya Kerbela Katliamı, 10 Ekim 680 tarihinde, günümüz Irak sınırları içerisinde yer alan Kerbela kentinde, Hz. Muhammed’in torunu Hüseyin bin Ali’nin küçük bir birliği ile Emevi Halifesi I. Yezid’in ordusu arasında meydana gelen olaydır. Hüseyin ve beraberindekilerin tamamı öldürülmüştür.

Yezidiler Türkiye’de nerede yaşar?

Kökenleri uzun süre bir sır olarak kalan Ezidiler, Rusya’da Tiflis ve Erivan bölgelerinde; Irak’ta Şeyhan ve Sincar’da, Cebel Sim’an’a bağlı yirmi kadar köyde; Siirt’te Kurtalan, Beşiri ve Batman köylerinde ve Türkiye’de Hakkari ilinin dağlık kesimlerinde yaşamaktadırlar [1].

Tarihte Yezit kimdir?

Yezid, Emevi devletinin üçüncü halifesidir. Genellikle 41/661’de doğduğu ve 64/683’te öldüğüne inanılır. Çok genç yaşta halife oldu ve çok kısa bir halifelik döneminden sonra öldü.

Hz Hüseyin hangi mezheptir?

“Zeydilik mezhebinde Hz. Hasan, Hz. Hüseyin ve Kerbela”.

Kaç çeşit Alevi var?

İçindekiler1.1 Tokat Alevileri.1.2 Çepniler. 1.2.1 Çepni Alevi Vilayeti.1.3 Sivas Alevi.1.4 Erzurum Alevi.1.5 Maraş Alevi.1.

Alevilikte alkol haram mıdır?

Muharrem Naci Orhan, Alevilik inancında ibadette içkinin bulunmadığını, böyle bir şeyin tartışma konusu bile olmaması gerektiğini, ibadet, kurban ve içkinin bir araya gelmesinin mümkün olmadığını savunuyor25.

Alevîler en çok hangi ismi koyar?

Erkeklerde en çok tercih edilen isim Ali iken, kadınlarda ise Fatma ismi ön plana çıkmaktadır. Özellikle tek veya çift isimli kişilerde Ali isminin daha çok tercih edildiği görülmektedir. Bu da Alevilerin çocuklarına isim koyarken Ehl-i Beyt ismini önceliklendirdiğini göstermektedir.

Hazreti Yezit kimdir?

Yezid veya Yezid bin Velid (Arapça: يزيد بن الوليد) (d. 691 – ö. 744), on birinci Emevi halifesi. Halife II, amcasının oğlu. Liderlerinden biri olduğu bir komploda Velid öldürüldükten sonra 15 Nisan 744’te halife oldu.

Yezid neden öldü?

Yezid 724 yılında veremden öldü.

Yezid zalim mi?

Hem Emeviler hem de Abbasiler döneminde zalim yöneticiler olmuştur. Bunlardan en meşhurları Yezid, Velid ve Haccac-ı Zalim’dir.

Yezit nasıl biriydi?

Babası Muaviye’nin aksine Yezid, İslam’dan uzak, kimseden korkmadan hayatını ve inancını açıkça sürdürdü. “Yezid, Peygamber’e (s.a.v.) ve davetine karşı düşmanca tavrıyla bilinen Emevi hanedanının bir üyesidir.” 647 yılında Şam’da doğdu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir