İçeriğe geç

Antik Çağda Giriş Kapılarına Ne Denir

Diazoma nedir?

DİAZOMA: Tiyatro oturma sıralarını ayıran yatay geçit.

Pektoral nedir arkeolojide?

PEKTORAL: Çeşitli metallerden yapılmış kolyelere verilen isimdir.

Antik çağda kimler var?

Şimdi antik uygarlıkların isimlerine bir bakalım: Hattiler (M.Ö. 2500 – M.Ö. 1700), Hititler (M.Ö. 1650 – M.Ö. 700), Frigler (M.Ö. 750 – M.Ö. 676), İyonyalılar (M.Ö. 1200 – M.Ö. 745), Urartular (M.Ö. 900 – M.Ö. 700), Lidyalılar (M.Ö. 687 – M.Ö. 548) Sümerler (M.Ö. 4000 – M.Ö. 2000) Akadlar (M.Ö. 2334 – M.Ö.)

Hieron nedir?

Hiero (Yunanca: Ἱέρων, Hiéron) Xenophon’un MÖ 474 civarında geçen küçük bir eseridir. Siraküza tiranı Magna Graecia’lı Hiero ile lirik şair Simonides arasındaki diyalogdur. Diyalog, bir tiranın hayatının sıradan bir insandan daha keyifli olduğu varsayımına bir cevaptır. Hiero (Yunanca: Ἱέρων, Hiéron) Xenophon’un MÖ 474 civarında geçen küçük bir eseridir. Siraküza tiranı Magna Graecia’lı Hiero ile lirik şair Simonides arasındaki diyalogdur. Diyalog, bir tiranın hayatının sıradan bir insandan daha keyifli olduğu varsayımına bir cevaptır.

Bastion nedir arkeolojide?

BASTİYON: Bronz ve erken Demir Çağı’nda kalelerde şehir surları üzerine düzenli aralıklarla inşa edilen gözetleme kulelerinin temel yapısına verilen isim. Burçlar ve perde duvarlar savunmayı kolaylaştırıyor ve ayrıca surların üstlerindeki yüksek binaların ağırlığına dayanabilmesini sağlıyordu.

Sitadel nedir?

AKROPOLİN (kale): Genellikle şehir surlarıyla çevrili, saldırı durumunda koruma görevi görebilen üst şehir. Bu kelime genellikle antik Yunan yerleşimleri için kullanılır.

Boule nedir antik?

Antik Yunan şehirlerinde, boule (Antik Yunanca: βουλή; çoğul: boulai, βουλαί) şehrin günlük işlerini yönetmek üzere atanan bir konseydi (βουλευταί, bouleutai). Yunanca: βουλή; çoğul: boulai, βουλαί) Şehrin günlük gazetesi Şehrin işlerini yönetmek üzere atanan bir konseydi (βουλευταί, bouleutai).

Herme nedir arkeolojide?

Kanatlı Hermes – Orijinali İstanbul Arkeoloji Müzesi’ndedir. Hermes (Yunanca ʽἙρμῆς), Zeus ve Maia’nın oğludur. Zeus’un habercisidir. Tüm tanrıların en zekisi ve tüm tanrıların en hızlısı olarak kabul edilir. Ayrıca sihirli bir asa taşır.

Antik çağda polis ne demek?

Polis (Yunanca ἡ πόλις), Antik Yunan’da bir şehir veya şehir devleti. Kelimenin bir diğer anlamı da böyle bir şehrin vatandaşlarının topluluğuydu.

Roma bir yunan mı?

Roma, antik Yunan döneminde günümüz İtalya topraklarında kurulan bir şehir devletidir (polis). Ayrıca, uygarlığa geçiş sırasında Roma’da göçebe çobanlar tarafından yerleşik çiftçilerin fethini de görüyoruz.

İlk Çağ nasıl bitti?

Tarih çağının başlangıcı olan Birinci Çağ, yazının icadıyla başlamıştır. Bu çağın sonu, MS 375’te gerçekleşen Göç Dönemi’dir. Orta Çağ’ın başlangıcı, MS 375’te gerçekleşen Göç Dönemi’dir. Çağın sonu, 1453’te İstanbul’un fethi olmuştur.

Semerdam nedir?

üçgen çatı, üçgen çatı, üçgen çatı

Stoa nedir arkeolojide?

Stoalar, antik Yunan mimarisinde bir cadde veya agoranın yanında bulunan üstü kapalı sütunlu galerilerdir. İdari ve ticari merkezler olarak hizmet veren kamusal yerlerdi.

Temenos nedir arkeolojide?

Temenos terimi (Yunanca: τέμενος “tapınak”, Yunanca: τέμνειν “kesmek”), antik bir Yunan tapınağını veya çeşitli dini yapıları barındıran duvarla çevrili kutsal bir alanı ifade eder. Diğer şeylerin yanı sıra “kesmek” anlamına gelen temenos terimi, kutsal bir alanın ayrılması ve sınırlandırılması anlamına gelir.

Aspendos neden önemli?

Antalya-Alanya karayolunun 44. kilometresinden kuzeye dönen yolun 2. kilometresinde yer alan Aspendos, yalnızca Anadolu’nun değil, tüm Akdeniz’in en iyi korunmuş Roma dönemi tiyatrosuna sahip olmasıyla ünlüdür.

Temenos nedir arkeolojide?

Temenos terimi (Yunanca: τέμενος “tapınak”, Yunanca: τέμνειν “kesmek”), antik bir Yunan tapınağını veya çeşitli dini yapıları barındıran duvarla çevrili kutsal bir alanı ifade eder. Diğer şeylerin yanı sıra “kesmek” anlamına gelen temenos terimi, kutsal bir alanın ayrılması ve sınırlandırılması anlamına gelir.

Pulpitum nedir?

Pulpitum: Sahne önü. Oyunun oynandığı bölüm.

Fascia ne demek mimari?

Fasya: Mimaride, süslediği yüzeye paralel uzanan ve ondan hafifçe dışarı doğru çıkıntı yapan veya geri çekilen, örneğin klasik Yunan veya Roma saçak yüzeyindeki gibi, sürekli, düz bir bant veya kalıp; klasik Yunan veya Roma saçak yüzeyindeki gibi, sürekli, düz bir bant veya desen.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir