Arama kararını hangi hakim verir?
Paylaş: 5271 sayılı Ceza Muhakemeleri Kanunu’nun “Arama Emri” başlıklı 119. maddesinin 1. fıkrasına göre; “Gecikmesinde sakınca bulunan hâllerde hâkim kararıyla veya savcının yazılı emriyle, savcının bulunmadığı hâllerde ise kolluğun emriyle kolluk kuvvetleri arama yapabilir.”
Arama kararı tebliğ edilir mi?
İlgili karar ayrıca ilgili gerçek veya tüzel kişiye tebliğ edilir. Bu Başlıkta sözü edilen el koyma kararlarının gereklerine aykırı davranılması halinde, Türk Ceza Kanununun ‘Muhafaza Görevini Kötüye Kullanma’ başlıklı 289 uncu maddesinin hükümleri uygulanır.
Arama kararı nasıl verilir?
Bir karar talep etmek için kolluk kuvvetleri öncelikle yerel makama belirli bir tehlikenin varlığını kanıtlayan yazılı belgeler sunmalıdır. Ayrıca, başvuruda aramanın yeri ve saati belirtilmelidir. Sivil makam talebi uygun görürse, arama emri için yargıca başvuruda bulunacaktır.
Savcı konutta arama kararı verebilir mi?
Sonuç olarak; Evde arama yapılabilmesi için; yargı kararıyla veya gecikmesinde sakınca bulunan hallerde Cumhuriyet savcısının yazılı emriyle, adli arama kararı veya yazılı arama emrinin verilmesi gerekir.
Arama kararı mahkeme onayına sunulur mu?
Ceza Kanunu’nun 127. maddesi aramanın ancak el koyma ile sonuçlanacaksa hakimin onayına sunulacağını açıkça belirtmektedir. Bu nedenle CMK’ya göre, gecikmesinde sakınca olsa bile, el koyma ile sonuçlanmayan arama işlemine gerek yoktur (Yerdelen, 2006:95).
Daimi arama kararı kim verir?
V. Fiilin Cumhuriyet savcısı tarafından suç olarak kabul edildiği ancak fiili işlediği şüphesi bulunan kişilerin tespit edilemediği hallerde yetkili Cumhuriyet savcısı tarafından daimi arama kararı verilir.
Yakalama kararı çıkan kişi ne yapmalı?
Tutuklanan kişi veya yakınlarının bir kısmı tutuklama emrine veya gözaltı kararına itiraz etme hakkına sahiptir. Tutuklama emri veya kararı itiraz hakkını kullanarak iptal edilebilir. İtiraz hakkını kullanırken, itirazı incelemekle sorumlu makam tutuklama prosedürünün uygun olup olmadığını inceleyecektir.
Ara karar tebliğ edilmezse ne olur?
Hakim tarafından yazılan gerekçeli karar, talep üzerine taraflara ve ilgili taraflara tebliğ edilir. Kararın tebliği, kararın ilgili taraflara iletilmek üzere posta yoluyla gönderilmesi anlamına gelir. Gerekçeli karar taraflara tebliğ edilmezse karar kesinleşmez.
Arama kararı sözlü verilir mi?
Sözlü emirle arama yapmak mümkün olmayıp, sonradan yazılı hale getirilse bile, yazılı şekil şartı Anayasa’nın 20, 21. maddeleri ve Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu’nun 116. maddesinin emredici hükmüyle belirlenmiştir. Yani bu kural, tutuklama emri hariç, mutlak bir kuraldır. Arama, hâkim kararıyla yapılabilir.
Arama kararı kaç saat sürer?
Arama sırasında elde edilen ve adli soruşturma ve kovuşturmalarda kullanılabilecek bilgi, istihbarat ve şüpheliler hakkında bu Yönetmeliğin ilgili hükümleri uygulanır. Emniyet Müdürünün kararı, yirmi dört saat içinde yetkili hâkimin onayına sunulur.
Arama kararı olup olmadığını nasıl öğrenebilirim?
UYAP ile KİHBİ’nin bütünleştirilmesi, kolluk kuvvetlerince aranan (hakkında yakalama veya gözaltı kararı bulunan) kişilerin doğrudan UYAP üzerinden sorgulanabilmesi amacıyla planlanıyor.
Arama kararı neleri kapsar?
Arama kararı, bir suçun işlenmesini önlemek veya işlenmiş olan suçu ve failini ortaya çıkarmak, suç delillerine ve ele geçirilen eşyalara el koymak amacıyla yapılan araştırma faaliyetine ilişkin verilen bir karardır.
Ev arama iznini kim verir?
Hâkim kararının veya gecikmesinin sakıncalı olduğu hâllerde, savcının, savcının bulunmadığı hâllerde ise kolluğun yazılı emriyle arama yapılabilir.
Yakalama kararı ev arama yetkisi verir mi?
“CMK’mızın 117. maddesinde düzenlenmiştir. Buna göre, “(1) Şüpheli veya sanığın yakalanması veya bir suç hakkında delil elde edilmesi amacıyla, başkasına ait kişi, eşya, ikametgah, iş yeri veya diğer yerler aranabilir.”
Ev arama izni nasıl alınır?
Ancak, ev, iş yeri ve kamuya açık olmayan kapalı alanlarda arama, mahkeme kararıyla veya gecikmesinde sakınca bulunan hallerde Cumhuriyet savcısının yazılı emriyle yapılabilir. Polis şefinin yazılı emriyle yapılan aramanın sonuçları derhal Cumhuriyet Başsavcılığına bildirilir.” Hüküm verilmesi planlanmaktadır.
Yakalama kararını kim verir?
Madde 6 – Yakalama, hâkim kararıyla veya Cumhuriyet savcısının emriyle veya kolluk kuvvetleri tarafından doğrudan doğruya veya fiilde bulunan herhangi bir kişi tarafından, 5 inci maddede belirtilen yetkiler çerçevesinde yapılabilir.
Ev arama iznini kim verir?
Arama, hâkim kararıyla yapılabilir. Gecikmenin tehlikeli olduğu hallerde savcının yazılı emriyle de arama yapılabilir. Polis memurunun yazılı emri, ev, iş yeri ve kamuya açık olmayan kapalı alanları (çiftlik, depo vb.) kapsamaz.
Elkoyma kararını kim verir?
Hakim, müsadere kararı verebilir; ancak gecikmesinde sakınca bulunan hâllerde Cumhuriyet savcısının talimatı üzerine, Cumhuriyet savcısına ulaşılamadığı hâllerde ise başkomiserin yazılı emriyle müsadere kararı verilebilir.
Tutuklama kararını hangi hakim verir?
4.1. Tutuklama emri, hem ceza kovuşturması aşamasında hem de soruşturma aşamasında verilebilir. Soruşturma aşamasında tutuklama emri, cumhuriyet savcısının talebi üzerine ceza adalet hâkimi tarafından verilir.