İçeriğe geç

Konyadaki En Büyük Obruk Kaç Metre

Obruklar ne kadar derin?

Türkiye’deki çöküntülerin listesiÇöküntünün adıTaban yüksekliği (m)Derinlik (m)Yarım çöküntü101347Derin çöküntü98090Fincan çöküntü102055Potur çöküntü9888224 satır daha

Konyada kaç tane obruk var?

Bu yıl Konya’da 6-7 adet obruk oluştu. Arık, son yıllarda obruk oluşumuna ilişkin farkındalığın arttığını belirterek, “Oburluklar uzun yıllardır oluşuyor, şu ana kadar 300’e yakın obruk tespit edildi.

Türkiye’nin en büyük obruğu nerede?

Obruk Platosu’nda kireçtaşı blokları üzerinde yer alan ve çok sayıda obruk bulunan bir göldür. Yeraltı suyunun aşırı kullanımı nedeniyle 20 metre aşağıda olan göl yüzeyi çökmektedir. Batı ucunda Selçuklular tarafından yaptırılan Obruk Hanı bulunan Kızören Gölü, ülkemizin en büyük obrukudur.

Kızören obruğu kaç metre?

Kızören Gölü veya Kızören Çöküntüsü Gölü, Konya’nın 70 km kuzeydoğusunda, Karatay ilçesi sınırları içerisinde bulunan karstlaşmış bir çöküntü gölüdür. Çöküntünün çapı 228 metre, derinliği ise 171 metre olup, bunun 145 metresi su ile doludur. Gölün bulunduğu arazi 1.

En büyük obruk kaç metre?

💎Türkiye’nin en büyük obruğu: Kızören Obruğu Gölü. 📌Turkuaz suyuyla görenleri büyüleyen Kızören Obruğu, en uzun noktasında 235 metre uzunluğunda, 171 metre derinliğinde ve 145 metresi suyla dolu. 2006 yılında tescil edilen Kızören Obruğu Ramsar alanı, Konya-Aksaray yolu üzerinde yer alıyor.

Dünyanın en büyük obruğu nerededir?

Büyük Mavi Delik, Belize kıyılarında bulunan büyük bir su altı çukuru veya hendeğidir. Belize Şehri’ne 70 km uzaklıktaki Lighthouse Reef’in merkezinde yer almaktadır.

Obruk en çok nerede görülür?

Ülkemizde en çok obruk görülen yer Konya Havzası’dır. Burada 20’den fazla obruk bulunmaktadır. Bunlardan en ünlüsü 300 m genişliğinde ve 145 m derinliğinde olan Kızören Obruk’udur. Konya Havzası’ndan sonra obrukların en çok görüldüğü diğer yer ise Antalya’nın Çimiköy Platosu’dur.

Konya’daki obruklar neden oluşuyor?

Aslında yeraltı suyu çıkarımıyla oluşan bu coğrafi şekillerin oluşması 30 yıldan fazla zaman alır. Ancak artık Konya’da her yıl 20-30 adet obruk oluştuğu gözlemlenmektedir. Yeraltı suyu seviyelerinin düşmesi, sondajla aşırı su tüketimi ve kuraklığın artması obruk oluşumunu hızlandıran etkenler arasındadır.

Obruk nereye bağlıdır?

Obruk, Konya ilinin Karatay ilçesine bağlı bir ilçedir.

Çıralı Gölü nerededir?

Çıralı Çöküntüsü, Konya’nın Karapınar ilçesi Yenikent beldesinin kuzeybatısındaki Akviran Platosu üzerinde yer almaktadır. Yaklaşık 250 m çapındaki kireçtaşı tabakasının içindeki bu gölün kenarları 80 m yüksekliğinde dik bir çanak şeklindedir. Çöküntünün derinliği 125 metredir. Çöküntüdeki gölün derinliği 35 m’dir.

Timraş Gölü nerededir?

Timraş Gölü, Konya ilinin Çumra ilçesi sınırları içerisinde bulunan bir karstik göldür. Gökhöyük köyü yakınlarında bulunduğu için Gökhöyük Gölü olarak da anılır. Elips biçimindeki göl, çapı 250 m ile 325 m arasında değişen, derinliği ise 30 m olan bir çöküntüdür.

Obruk Hanı nerededir?

Obruk Hanı ve Kızören Çukuru, Konya’nın yaklaşık 70 km kuzeydoğusunda, Konya-Aksaray güzergahı üzerinde Obruk ilçesinin girişinde yer almaktadır.

Türkiye’de kaç tane obruk var?

Son 10 yılda (2010-2020), geçen yıl hariç, farklı çap ve büyüklükte 309 adet çöküntü tespit edilmiştir. 2020 yılında 94 adet bilinmeyen ve daha önce oluşmuş yeni çöküntü tespit edilirken, geçen yıl daha önce oluşmuş ancak literatürde yer almayan 1742 adet çöküntü tespit edilmiştir. Böylece geçmişten bugüne keşfedilen çöküntü sayısı 2240’a ulaşmıştır.

Obruk Barajı kaç metre?

Çorum ili Dodurga ilçesinin yaklaşık 16 kilometre güneyinde, Kızılırmak Nehri üzerinde inşa edilen Obruk Barajı ve Hidroelektrik Santrali, enerji ve sulama amaçlı bir barajdır. Baraj gövdesi kil çekirdekli yarı geçirgen bir dolgudan oluşmakta olup, nehir yatağından 67 metre, temelden ise 125 metre yükseklikte yer almaktadır.

Obruk ne kadar sürede oluşur?

Çöküntü oluşum oranı gözle görülür şekilde artıyor. 20 yıl öncesine göre yılda 1-2 çöküntü oluşurken, bugün yılda 20-25 çöküntü oluşuyor. Arık, “Bazı yıllarda 30’a yakın çöküntü oluyordu” dedi ve tarımsal sulamadan kaynaklanan çöküntü oluşumunun yıl sonuna kadar devam edebileceğini sözlerine ekledi.

Obruk en çok nerede görülür?

Ülkemizde en çok obruk görülen yer Konya Havzası’dır. Burada 20’den fazla obruk bulunmaktadır. Bunlardan en ünlüsü 300 m genişliğinde ve 145 m derinliğinde olan Kızören Obruk’udur. Konya Havzası’ndan sonra obrukların en çok görüldüğü diğer yer ise Antalya’nın Çimiköy Platosu’dur.

Kuru obruğu nerededir?

Konya ili Karapınar ilçesi sınırları içerisinde yer alan Obruk Platosu, Tuz Gölü Havzası (950 m) ile Konya Ovası’nı (1000 m) birbirinden ayırır. Doğu-batı doğrultusunda yaklaşık 75-80 km uzunluğunda, kuzey-güney doğrultusunda ise 35 km-65 km genişliğindedir.

Obruk ne şekli?

Obruklar bir karstik arazi şekli olup, Kapalı Konya Havzası’nda mevcut karstlaşma süreçleriyle oluşan çökme dolinleri obruk olarak tanımlanmakta ve bölgede ilk kez oluştukları Obruk Platosu’ndaki Kızören Çöküntüsü’nü ifade etmektedir.

Obruk tehlikesi nedir?

Dolinler karst çöküntüleridir. Antropojenik etkiler nedeniyle yeraltı suyu seviyelerindeki hızlı düşüş, karstlaşma nedeniyle dinamik bir süreç geçiren ve doğal afet olarak tanımlanabilen çöküntülerin oluşumunu da dolaylı olarak etkiler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir