Yusufeli daha önce neden taşındı?
Ova neredeyse yok denecek kadar az. Yusufeli Barajı’nın devreye girmesiyle ilçe merkezi, Eylül 2022’de Yansıtıcılar mevkiinde kazı ve dolguyla elde edilen 153 hektarlık alana taşındı. Bazılarında yeni yerleşim yerleri kuruldu.
Yusufeli daha önce nereye bağlıydı?
1926 yılında ilçe merkezi tekrar Öğdem’e taşınarak Erzurum’un eline geçmiş ve ilk kez Artvin’e bağlanmıştır. Yedi yıl Artvin’e bağlı kaldıktan sonra 1933 yılında Rize’nin merkezi ile Çoruh Vilayeti kurulup Artvin bu ilin ilçesi olunca Yusufeli köyleriyle birlikte Erzurum’a bağlanmıştır. 1936 yılında Rize, Çoruh Vilayeti’ni kurmuştur…
Yusufeli Erzurum’dan ne zaman ayrıldı?
Haziran 1926’da Yusufeli kazası Erzurum vilayetinden alınarak 877 sayılı kanunla Artvin’e bağlanmıştır. 1928’de Borçka kazası belediyeye dönüştürülerek 1282 sayılı kanunla Artvin’e bağlanmıştır.
Yusufeli nereye taşınıyor?
Yeni yerleşim yeri, iki katlı modern evlerin bulunduğu 520 köy evinden oluşuyor. Dev baraj inşa ediliyor, Yusufeli halkı yeni köylerine taşınıyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, baraj nedeniyle su altında kalacak olan Artvin ilçesi Yusufeli’nin yeni yerleşim alanlarına yeniden yerleştirilmesine başlandığını bildirdi.
Yusufeli neden su altında kaldı?
Yusufeli’nde inşa edilen baraj su toplamaya başlayınca ilçe sular altında kaldı. Baraj suyu yükselirken ilçelerin çoğu su altında kalırken, ilçeden taşınan vatandaşlar sular altında kalan evlerini son kez izledi.
Yusufeli’nin neyi meşhur?
İlçedeki mikro iklim, bölgede zeytin, üzüm ve narenciye yetiştiriciliği için uygundur. Bu, turizmin yanı sıra ilçe ekonomisine gelir sağlayan önemli bir noktadır. Ünlü sanatçı Zülfü Livaneli’nin ailesi de Yusufeli’lidir.
Yusufeli hangi Türk boyundandır?
5, Gürcü sarayında inşa edilmiştir.
Artvin’in eski adı nedir?
Geçmişte Çoroksi, Çorok, Kollehis ve Klarceti, Osmanlı döneminde ise Livane adlarıyla anılan Artvin’in bu adını nereden aldığı ve ne zaman kullanılmaya başlandığı kesin olarak bilinmemektedir.
Artvin Borçka Gürcü mü?
30 Ekim 1918’de Mondros Antlaşması’nın imzalanmasından hemen sonra Batum, Artvin, Borçka ve çevresi İngilizler tarafından işgal edilmiş, İngilizlerin çekilmesinden sonra Gürcüler bölgeyi işgal etmişlerdir.
Artvinliler laz mı?
Artvin ilinin nüfusu Gürcüler, Hemşinliler, Türkler ve Lazlardan oluşmaktadır.
Erzurum’un eski adı nedir?
1048 yılında Doğu Anadolu bölgesini fethetmek için Bizans topraklarına giren Selçuklular, Erzurum Ovası’nın batısındaki Erzen’i ele geçirdiler. Saldırılarla yıkılan asıl Erzen, Türkler tarafından Kara Erzen, zamanla da Karaz olarak adlandırıldı. Yeni Erzen daha sonra Erzen-i Rum ve Erzurum isimlerine dönüştü.
Erzurumluların soyu nereden gelir?
Aslen Erzurumlu olan Dadaş’ım olarak şunu vurgulamak isterim: Dadaş aslen Safevi devletinin batı sınırları içerisinde kalan topraklarda yaşamıştır. Dadaşlar aslen Karapapak, Terekeme Türklerinden olup, bugünkü Kars, Ardahan ve Iğdır’da yaşamaktadırlar.
Yusufeli neden 7 kez taşındı?
Artvin’in Yusufeli ilçesi, 150 yıllık tarihinde yedinci kez taşınıyor. Türkiye’nin en yüksek, dünyanın ise çift eğrilikli ince kemer baraj tipi kategorisinde üçüncü yüksek barajı olacak Yusufeli Barajı nedeniyle sular altında kalacak ilçenin yeniden yerleşiminde sona gelindi.
Yusufeli ne zaman kuruldu?
İlçe merkezi 26 Haziran 1926 tarih ve 877 sayılı Kanunla tekrar Öğdem’e taşınarak Artvin’e bağlanmıştır. Artvin’in 1933 yılında ilçe olması üzerine Yusufeli kazası tekrar Erzurum’a bağlanmıştır.
Yusufeli bitti mi?
Şu anda inşaatı devam eden tesis; çift eğrili beton kemer kategorisinde dünyanın üçüncü en yüksek barajı, genel kategoride ise dünyanın yedinci en yüksek barajıdır. Barajda su tutulması 2022 yılının ilk günlerinde başlamıştır. Tüm inşaat çalışmaları 22 Kasım 2022 tarihinde tamamlanmıştır.
Yusufeli Barajı’nda kaç kişi öldü?
Artvin’in Yusufeli ilçesindeki baraj şantiyesinde meydana gelen kazada bir işçi öldü, üç işçi yaralandı.
Artvin Yusufeli’nin ırkı nedir?
Yusufeli bölgesine gelip yerleşen bu Kıpçak Türkleri, Gürcülerle komşu ve iç içeydiler. Yusufeli bölgesindeki Türk yer adları bu ilk Türk yerleşimciler tarafından verilmiş olmalı. Dörtkilise, Aşbişen, Göcek, Sarıgöl, Karadağ, Balsuyu gibi yer adları bu durumu açıklıyor.
Yusufeli Barajı neden yapıldı?
Bölgenin dik yamaçlarını ve dünyanın en hızlı akan nehirlerinden biri olan Çoruh Nehri’ni aşarak Türkiye’nin en büyük barajını inşa ettiler. Yusufeli Barajı hem inanılmaz su basıncına dayanacak hem de önümüzdeki yıllarda milyonlarca insanın elektrik ihtiyacını karşılayacaktı.
Artvin Yusufeli Gürcü mü?
Artvin Gürcüleri yaşadıkları bölgede otokton olup geleneksel olarak Merkez, Borçka, Murgul, Şavşat ve Yusufeli ilçelerinde yaşamaktadırlar.